Nu är det ju så här att en krämig god risotto som faktiskt blev riktigt lyckad inte gör sig så vidare bra på bild. Vi har inga djupa tallrikar som lämpar sig för huvudrätter, hade vi haft det så hade risotton serverats i sådana.
Nu kan man ju få för sig om man är en ny besökare till min blogg, att jag är en sådan där husmoder med ett volangförkläde som bakar och saftar och syltar, men ser ni då tar ni alldeles fel. Att jag gör två inlägg efter varandra som handlar om att vara som en liten Leila light, det kommer nog knappast att hända igen. Ibland spelar slumpen oss ett spratt, så att säga. 🙂
Det var första gången jag gjorde en risotto och jag tycker att det var mycket enklare att få till konsistensen än vad jag trodde att det skulle vara. Detta var ännu ett av Paolo Robertos italienska recept. Säga vad man vill om den mannen, men många goda recept har han fått med sig från den italienska familjen.
Den här risotton innehöll saffran och jag kan tycka att den smaken tog över en del så nästa gång ska jag testa någon annan variant. Eller helt enkelt laga till den med lite mindre saffran.
God var den så jag kan absolut rekommendera er att ni testar den. Om ni gillar saffran vill säga.
Ingredienser för fyra personer
4 dl arborio eller avorioris
500-600 g stora räkor, hela och skalade (upptinade djupfrysta går bra). Normalstora räkor kan användas.
1 msk olivolja
1 msk smör
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk färsk timjan, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 pkt (0,5 g) saffran
1-1,3 liter grönsaksbuljong (gjord på tärning eller fond)
25 g smör
1 dl parmesanost
ev. salt
finhackad persilja att strö över
1. Värm olivolja och smör på medelvärme i en stekpanna. Lägg i och fräs räkor, vitlök och timjan, i 2 min. Lägg på ett lock och ställ åt sidan.
2. Smält smöret till risotton i en kastrull, tillsätt löken och fräs den varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Höj värmen och tillsätt ris och vin. Koka under ständig omrörning tills vinet kokat in. Rör ner saffran och häll i hälften av buljongen och koka långsamt utan lock i cirka 18-20 minuter. Rör om och späd kontinuerligt med buljong under koktiden. Tänk på att låta buljongen stå på en platta med låg värme under tiden risotton kokar då den ska vara varm när man späder med den, annars avstannar kokningen. Den färdiga risotton ska ha en krämig konsistens.
3. Rör försiktigt med hjälp av en gaffel ner räkor, vitlök, smör, parmesanost och den smör och olivoljesky som samlats i stekpannan. Smaka av med salt.
4. Servera risotton genast när den är het och krämig. Lägg några räkor på toppen och strö över persilja.
11 Comments
Jag tycker att den ser god ut… Parmesanost lyfter det mesta!
Trevlig söndag!
Det ser himla gott och låter gott också.
Ha en fin söndag!
Kram Bodil
Åh, risotto so är så gott. Har heller aldrig testat. Kanske ska prova det där receptet nån gång.
Nu ska jag ta en långpromenad och avsluta nere vid sjön.
Ha en fortsatt fin söndag.
Kram Lena
Ser supersmaskigt ut! Blev såå sugen på detta nu!
Du är ju visst jätteduktig och en liten Leila!
Kram
Petronella
Det låter gott.
Vilken tur att jag är propp mätt just nu, för annars hade jag nog velat ha risotto nu. Har ganska nyss ätit en köttgryta med ett glas rött..mums.
Ha det gott!
Kramen
Åh så smaskigt! Stor fan av italiensk mat:-)
kram Christin
Jag är inte så förtjust i räkor, men trots detta ser det riktigt smarrigt ut på bilden 🙂
Jag måste absolut testa din risotto, jag älskar saffran och älskar risotto så det måste bli en hit :).
Bröd kan jag inte baka alls förstår du, för jag har sagt till min sambo att jag kan inte baka någonting förrän jag får en egen Kitchenaid :).. skämt åsido så ska jag prova mumsfilibabba-brödet också!! Det finns nästan inget godare än ett nybakt bröd.
Tur att man inte går på någon icke-bröds-diet :).
Jag skrattade gott om ditt inlägg om pensionärer!! Det finns fler saker man kan fundera över om dessa rara äldre människor:
– Varför i hela världen ska dom handla på ICA klockan 17.00 på en lönefredag?!
Förklara det om du kan :).
Hoppas du får en fin vecka!
Varma hälsningar
Ulrica
Det där såg riktigt gott ut.
Har aldrig gjort risotto, och vet inte ens om jag smakat det?!?!
Men älskar saffran, dock gör ju inte mannen tyvärr det, iallafall inte så som jag.
Men man kanske skulle testa detta någon gång, och bara minska saffransmängden.
Hoppas ni är nöjda med helgen och att ni får en bra start på veckan. Kram Malin
Mmmm jag blir ju jätte hungrig!!!
Älskar saffran, en bra smygbörjan till ”lusse-bullarna” som jag bara lääängtar efter!
Kram BeA
Mmmm risotto är ju bara SÅ gott!