Jag prövade ett nytt recept igår, en klassiker om vi aldrig har testat att laga hemma och det blev riktigt bra.
Ett gott och lagom enkelt recept som passar bra vid många tillfällen, så jag tänkte dela med mig av det.
Brässerad oxfilé med trepepparsås och klyftpotatis med sesamfrön
Tänk på att köpa oxfilé av mittbit så att hela köttbiten är jämntjock.
4 portioner
600 g oxfilé av mittbit
smör
flingsalt
nymald peppar
Pepparsås:
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 liten flaska portvin, 37,5 cl
1 dl vatten
3 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
2 tsk grönpeppar i lag
1 tsk grovt stött rosépeppar
1 tsk grovt stött svartpeppar
1 1/2 msk majsstärkelse
50 g smör
1. Bryn filén i smör. Salta och peppra och stick in en termometer
2. Hacka lök och vitlök. Koka upp lök, vitlök, portvin, vatten, fond, soja och peppar i en låg vid panna. Lägg i köttet. Koka på svag värme under lock tills termometern visar 58 grader. Ös köttet några gånger under tiden.
3. Lyft upp köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt vila i 10 minuter. Skär i skivor vid servering.
4. Rör ut stärkelsen i lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka 2 minuter. Tillsärr smöret klickvis. Nu ska såsen inte koka mer.
Jag valde att sila såsen då jag inte ville ha med den hackade löken.
Klyftpotatis med sesam
4 port
1 kg bakpotats
2 msk olivolja
2-3 msk sesamfrön
flingsalt
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär varje potatis i 6-8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll i 3 minuter. Ta upp och låt rinna av.
2. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, sesamfrön och salt.
3. Stek i övre delen av ugnen cirka 15 minuter.
4 Comments
Mums, ser gott ut! Snygga tallrikar!
Kika gärna in hos mig du har nåt att hämta där, kram Suss
Det där lät gott!
Mitt experiment i går blev dessvärre inte en hit, hihi….men man vill ju pröva nåt nytt ibland…vi köpte en sås som var alldeles för ”het”…jag åt en taco, mannen fick pina i sej tre, hihi….
I kväll blir det mild mat;))
Kram bia
Nej, ibland blir det verkligen inte bra när man testar nya recept. Jag vet en gång när vi inte ens kunde äta och fick ringa och beställa hemkörning av pizza istället. Då var jag glad att vi inte hade gäster. 🙂
Kram, kram
Det där låter ju verkligen jättegott! Brukar bräsera fläsk/skinka, och det blir också väldigt bra. Sesam på potatisen, det måste jag prova!
Kul med nya recept. Idag blir det lax… gammalt beprövat recept a la Abbas citronsås för lax…bara hälla på o köra i ugnen. My kind of matlagning, det…
kram elsamarianne